Są tacy, którzy nie wyobrażają sobie, by rybę po grecku, kluski z makiem czy grzybową zamawiać zamiast gotować. Jak jednak potwierdzają restauratorzy czy właściciele firm cateringowych, liczba tych, którzy sobie to wyobrażają i chętnie z tego korzystają, z każdym rokiem jest większa.
- Ten wzrost zainteresowania widać coraz wyraźniej - słyszymy w jednym ze sklepów garmażeryjnym w Bydgoszczy - W ubiegłym roku mieliśmy do zrealizowania około 600 zamówień. To bardzo dużo.
Uszka, kluski i grzybowa
W świątecznym menu znalazły się tam tradycyjne dania: m.in. karp w galarecie, kluski z makiem, uszka z grzybami oraz grzybowa i barszcz.
Zamówienia na świąteczne potrawy można składać do 21 grudnia. I to na trzy sposoby. - Telefonicznie, osobiście lub przez internet - mówi jedna z pracowniczek garmażerii. - Jeśli chodzi o ten pierwszy sposób, to później, w ciągu dwóch dni, trzeba zapłacić za zamówienie. W dwóch pozostałych przypadkach można zapłacić od razu - albo osobiście, albo przelewem przez internet.
Ta dogodność to dla klientów spore ułatwienie, ale też zachęta. Jak wynika z badania „Zmiany w zwyczajach i preferencjach świątecznych Polaków” zrealizowanego przez serwis Prezentmarzeń, coraz rzadziej rozstajemy się ze smartfonem i większość świątecznych przygotowań załatwiamy właśnie przez internet. 45 proc. respondentów przyznaje, że prezentów, pomysłów i inspiracji szuka w sieci. I że to właśnie tam robi świąteczne zakupy. 15 proc. zapytanych deklaruje również, że teraz już nawet życzenia składa sobie głównie za pośrednictwem mediów społecznościowych.
Czego nie da się załatwić online? Odebrać świątecznych dań.
W ofertach są też między innymi barszcz, grzybową, kapustę z grzybami, pieczone kacze udo podawane w zestawie z modrą kapustą oraz tradycyjną świąteczną sałatkę jarzynową.
Seleryba i sojonez
Weganie i wegetarianie od kilku lat także już mogą korzystać ze świątecznego cateringu. Wprowadza go wiele firm przygotowujących dania na zamówienia, swoją ofertę mają także restauracje specjalizujące się w kuchni niekorzystającej z odzwierzęcych produktów. Większość propozycji jest także bezglutenowa
Wśród przysmaków są: seleryba, śledzie z bakłażana, pierogi ruskie z tofu, a także wege smalec i sojonez.
Coś ze Wschodu, coś słodkiego
Kto woli w święta spróbować czegoś mniej tradycyjnie polskiego, może też korzystać z cateringów restauracji specjalizujących się w kuchniach z innych części świata: Słowenii, Włoch, Gruzji, Ukrainy itd.
Kto z kolei chce samodzielnie przygotować całe świąteczne menu z wyjątkiem ciast, również powinien się już zainteresować ofertą cukierni. Te także będą przyjmować zapisy na bożonarodzeniowe słodkości.
Partnerzy akcji:
KOZACKIE PIEROGI
PERS
SMAKI UKRAINY TORUŃ
Wielki Piątek u Ewangelików. Opowiada bp Marcin Hintz
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?