Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 10
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Echmea to ostatnio bardzo popularna roślina – można ją kupić...
fot. JACLOU_DL (Pixabay.com)

Przekwitną i uschną. Poznaj rośliny doniczkowe, które kwitną tylko raz

Echmea

Echmea to ostatnio bardzo popularna roślina – można ją kupić nawet w supermarketach. Ma kilka gatunków, ale najczęściej spotyka się echmeę wstęgowatą. Ma ładne, długie i dość szerokie liście, pokryte charakterystycznymi, poprzecznymi wzorami. Często miewają szarosrebrzyste zabarwienie. Największą ozdobą tej rośliny jest okazały kwiatostan, który wyrasta z rozety liści. Tworzą go dekoracyjne, najczęściej różowe przykwiatki, spomiędzy których wyrastają niewielkie granatowo-fioletowe kwiaty. Echmea kwitnie przez dwa-trzy miesiące, a potem zamiera. I na tym może się zakończyć nasza przygoda z tą rośliną.
Jednak echmea najczęściej wypuszcza młode rośliny, które wystarczy posadzić do przepuszczalnej ziemi i możemy cieszyć się nią od nowa. Zakwitnie po kilku latach. Echmei trzeba zapewnić ciepło, rozproszone światło, ważne też, żeby podczas podlewania wlewać trochę wody do lejka między liśćmi. Woda powinna być przegotowana, można używać też deszczówki.

Zobacz również

Gwiazda Mad Maxa pojawiła się w prowokującym stroju na premierze filmu – ZDJĘCIA

Gwiazda Mad Maxa pojawiła się w prowokującym stroju na premierze filmu – ZDJĘCIA

Piłkarze Wisły Kraków powitani pod stadionem. W piątek wielka feta na Rynku Głównym!

Piłkarze Wisły Kraków powitani pod stadionem. W piątek wielka feta na Rynku Głównym!

Polecamy

Chowane klamki drzwi mogą zagrozić naszemu bezpieczeństwu!

Chowane klamki drzwi mogą zagrozić naszemu bezpieczeństwu!

Sukienki ciążowe na wesele na sezon 2024/25. Zobacz, jaką wybrała Sandra Kubicka

Sukienki ciążowe na wesele na sezon 2024/25. Zobacz, jaką wybrała Sandra Kubicka

Czytaj etykiety! Oto 7 dodatków do żywności, które zwiększają ryzyko poważnej choroby

Czytaj etykiety! Oto 7 dodatków do żywności, które zwiększają ryzyko poważnej choroby