Projekt uzyskał dofinansowanie ze środków programu Działaj Lokalnie IX Polsko-Amerykańskiej Fundacji Wolności, realizowanego przez Akademię Rozwoju Filantropii w Polsce oraz Ośrodek Działaj Lokalnie w Lisewie. Celem jest zdrowe, szybkie i tradycyjne gotowanie. Spotkania mają charakter integracyjny poprzez wspólne przyrządzanie potraw przez określoną grupę mieszkańców oraz wymianę kulinarnych doświadczeń.
Za pierwszym razem potrawy gotowało dwanaście pań. Następnie przyrządzone potrawy degustowano z zaproszonymi gośćmi przy biesiadnych piosenkach. W drugiej edycji prym w gotowaniu wiedli miejscowi strażacy. Prezes Michał Koszela przyrządził gulasz, a naczelnik OSP Bogusław Koszela pokazał, jak należy po domowemu zrobić białą kiełbasę. W menu był też żurek, faworki, babka „Bożeny” oraz kaszanka z kapustą. Żurek i zapiekaną kapustę przygotował były dowódca chełmżyńskich strażaków Wojciech Wojciechowski, dla którego jak się okazuje gotowanie jest wielką pasją. Po przyrządzeniu wymienionych dań odbyła się „Biesiada Strażacka” i oczywiście wielka degustacja potraw, którymi zastawiono stoły. Wszystkim uczestnikom spotkania dania bardzo smakowały. Podsumowanie projektu zaplanowane zostało na 5 listopada.
Wideo: INFO Z POLSKI odc.6 - przegląd najciekawszych informacji ostatnich dni w kraju
Strefa Biznesu: Rolnicy zapowiadają kolejne protesty, w nowej formie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?