MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Tłuste ryby morskie to źródło najbardziej wartościowych form...
fot. bondd/123RF

Jak przygotować zdrowe jedzenie? 10 kuchennych błędów i sposoby, by ich unikać

Smażenie tłustych ryb morskich

Tłuste ryby morskie to źródło najbardziej wartościowych form niezbędnych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. Z tego powodu zaleca się, by po łososia, makrelę, dorsza, pstrąga tęczowego czy śledzie sięgać 1-2 razy w tygodniu. Nie należy jednak smażyć ich w zwyczajowy sposób na patelni, bo wysoka temperatura powoduje rozkład cennych związków. Lepszym rozwiązaniem jest ich wstępne podsmażenie – następnie można dusić je w sosie (własnym lub dodanym) albo dopiekać. Używanie piekarnika może również całkiem zastąpić obróbkę termiczną na patelni. Dania z tłustych ryb dobrze jest też przyrządzać na parze.

Zobacz również

Kieleckie przedszkolaki śpiewały w ludowych rytmach. Poznaj zwycięzców [ZDJĘCIA[

NOWE
Kieleckie przedszkolaki śpiewały w ludowych rytmach. Poznaj zwycięzców [ZDJĘCIA[

Matka zamordowała dwójkę swoich dzieci nożem tapicerskim. Śledczy: to była zemsta

Matka zamordowała dwójkę swoich dzieci nożem tapicerskim. Śledczy: to była zemsta

Polecamy

Matura z fizyki na poziomie rozszerzonym 2024. Tu będą odpowiedzi i arkusz

Matura z fizyki na poziomie rozszerzonym 2024. Tu będą odpowiedzi i arkusz

Fryzjer, manicure, pedicure... Tak o swój wygląd dba najbardziej znany detektyw

Fryzjer, manicure, pedicure... Tak o swój wygląd dba najbardziej znany detektyw

Masz konto w tym banku i nie masz do niego dostępu? Nie tylko ty

PILNE
Masz konto w tym banku i nie masz do niego dostępu? Nie tylko ty